در این مقاله به بررسی پاسخ فعالیت 3 و 4 صفحه 6 زیست شناسی دهم میپردازیم. این نوشته تنها یکی از جواب فعالیت های فصل اول زیست دهم است.
فعالیت 3 صفحه 6 زیست شناسی دهم
اگرچه سوختهای فسیلی نیز منشا زیستی دارند و از تجزیهی پیکر جانداران بهوجود آمدهاند؛ اما امروزه سوخت زیستی به سوختهایی میگویند که از جانداران امروزی بهدست میآیند. مزایا و زیانهای سوختهای فسیلی و زیستی را از دید محیطزیستی با هم مقایسه کنید.
دربارهی امکان استفاده از پسماند مزارعی مانند نیشکر در تهیهی سوختهای زیستی اطلاعاتی جمعآوری کنید و در کلاس ارائه دهید.
پاسخ و جواب فعالیت
مزایای سوختهای فسیلی:
- با سوزاندان مقدار کمی از سوختهای فسیلی، همچون نفت، گاز و زغالسنگ، انرژی زیادی آزاد میشود.
- صنعت استخراج سوختهای فسیلی، ارزان و زیرساختهای آن بهصورت گسترده در سراسر جهان وجود دارد.
- این سوختها قابلیت ذخیرهسازی راحت و آسانی دارند و میتوانند در مواقع موردنیاز استفاده گردند.
معایب سوختهای فسیلی:
- جایگزینی آنها زمان زیادی میبرد و وقتی تمام شوند، دیر تجدید میشوند.
- سوختهای فسیلی، باعث انتشار گازهای آلایندهای همچون دیاکسیدکربن، اکسیدهای نیتروژن و گوگرد هستند و سبب آلودگی هوا و تغییر محیطزیستی میشوند.
- سوزاندن سوختهای فسیلی به گرمشدن هوا از طریق انتشار دیاکسیدکربن، کمک میکنند.
مزایای سوختهای زیستی:
- قابلیت تجدیدپذیری سریع دارند.
- مراحل استخراج و استفاده از آنها، آلودگی کمتری نسبت به سوختهای فسیلی دارد.
- با استفاده از ضایعات کشاورزی و مواد زیستی میتوان سوختهای زیستی را تولید و به کاهش ضایعات کمک کرد.
معایب سوختهای زیستی:
- با فزونی یافتن استفاده از سوختهای زیستی، در زمین و اکوسیستمهای طبیعی تغییراتی بهوجود میآید که میتواند منجر به تخریب زیستگاههای طبیعی و کاهش تنوع زیستی شود.
- انرژیبر بودن مراحل تولید سوختهای زیستی و استفاده از منابع غیرتجدیدپذیر در این فرایند، مزایای زیستمحیطیرا کاهش میدهد.
- تکنولوژی استخراج و استفاده از سوختهای زیستی هزینهی زیادی دارد و با سوزاندن آنها نسبت به سوختهای فسیلی انرژی کمتری آزاد میشود.
فعالیت 4 صفحه 6 زیست شناسی دهم
با مراجعه به منابع معتبر دربارهی زمینههای فعالیت زیستشناسان در ایران و جهان اطلاعاتی جمعآوری کنید و در کلاس ارائه دهید.
پاسخ و جواب فعالیت
زیستشناسی یا بیولوژی یکی از شاخههای علوم است که به موجودات زنده و فرایندهای حیاتی آنها مرتبط است. با مطالعه و تحقیق در هر یک از حیطههای بیولوژی (زیستشناسی) به قدرت منشا و مبدا عالم هستی پی میبریم و درمیابیم که زیستشناسی علم و معرفت خداشناسی و شگفتی حیات و زندگی است.
میتوان زیستشناسی را به شاخههای مختلفی تقسیم کرد؛ از جمله گرایشهای جدید و پرکاربرد آن: بیوشیمی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوتکنولوژی، زیستشناسی سلولی-مولکولی، بیوفیزیک و بیوانفورماتیک.
در ادامه هر کدام را معرفی و در چند خط بررسی میکنیم:
بیوشیمی (Biochemistry): علمی که به مطالعهی ساختار، فرایندهای شیمیایی و سازوکار یا مکانیسم عمل آنزیمها در سطح مولکولی میپردازد، بیوشیمی نام دارد. این ترکیبات بین موجودات مشترک است و این دانش، عناصر گوناگون را از دو علم بیولوژی و شیمی ترکیب میسازد و بهعنوان یک ابزار جدید در علم پزشکی، تغذیه، کشاورزی و صنایع گوناگون، کاربرد دارد.
ژنتیک (Genetics): ژنتیک بخشی از علم زیستشناسی است که به بررسی وراثت و تفاوتهای جانداران میپردازد. با بهکار بردن قوانین و مفاهیم موجود در این دانش، میتوان به همانندی یا ناهمانندی دو جاندار نسبت به یکدیگر پی برد و از اینکه چگونه و چرا این همانندی یا ناهمانندی در داخل یک جامعهی گیاهی یا جانوری پدیدار گشته است، آگاه شد.
میکروبیولوژی (Microbiology): دانش میکروبیولوژی به چگونگی استفادهی بهینه از میکروارگانیسمها و جلوگیری از ضرر و زیانی که میکروارگانیسمها میتوانند به حیات انسانها، دام و نباتات، وارد آورند، میپردازد. همچنین در این علم، میکروبهای بیماریزا برای انسان و چگونگی فعالیت آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
بیوتکنولوژی (Biotechnology): بیوتکنولوژی، علمی است که از موجودات زنده برای ساخت یا تغییر محصولات، ارتقا و افزایش کیفیت گیاهان و حیوانات و تغییر دادن صفات میکروارگانیسمها در راستای افزایش کاربردهای ویژهی آنها، استفاده میکند. تاکید اصلی در بیوتکنولوژی یا زیستفناوری، بر روشهای نویت در انتقال و تکثیر ژنهای موردنیاز در موجودات مختلف با اهداف و کاربردهای درمانی است.
زیستشناسی سلولی-مولکولی (Cellular and Molecular Bio): نوکلوئیکاسیدها و پروتئینها از مهمترین مولکولهاییاند که در حیات سلول موثر هستند. نوکلئیداسیدها مرکز ذخیرهی اطلاعات و صدور فرمان هستند و در مقابل پروتئینها مسئولیت به اجرا درآوردن این فرمانها را برعهده دارند. در زیستشناسی سلولی-مولکولی، چگونگی این فعالیتها و عملکرد اجزای سلول، مورد بررسی قرار میگیرد.
بیوانفورماتیک (Bioinformatic): دانش استفاده از علوم کامپیوتر و آمار و احتمالات، بیوانفورماتیک نام دارد. در چندین سال اخیر، پیشرفتهای زیستشناسی مولکولی و تجهیزات مورد نیاز پژوهش در این حیطه، سبب رشد سریع تعیین توالی ژنوم بسیاری از گونههای موجودات شد؛ تا آنجا که پروژههای تعیین توالی ژنومها، جزئی از پروژهها و طرحهای بسیار رایج به حساب میآیند.